Razlike između FTL i LTL transporta tereta

March 8, 2022 | Uncategorized | By LazarCvjetkovic | 0 Comments

U prethodnim blogovima smo pisali o opcijama FTL i LTL transporta. Sada ćemo se osvrnuti na to koje su razlike, kako bismo Vam pomogli da donesete ispravnu odluku, pri izboru načina transporta Vaše robe.

Dve najčešće opcije otpreme robe u industriji transporta su FTL (full truck load) i LTL ( less-than-truckload). Koja opcija je idealna za Vas, zavisi od nekoliko faktora, kao što su: veličina i težina Vaše pošiljke, vrsta tereta, vrednost robe, očekivani rok isporuke, itd…

Šta znači LTL odnosno FTL?

LTL (Less-than-truckload) su zbirne pošiljke. To znači da će Vaš teret deliti prostor sa robom ostalih pošiljalaca. Nekoliko pošiljki je kombinovano u jednom vozilu, kako bi se prostor najoptimalnije iskoristio. Ovo je odlična opcija za transport robe koja nije naročito osetljiva (obično manje pošiljke) i posebno je korisno za transportne potrebe malih preduzeća.

FTL (full truck load) se odnosi na pune utovare. FTL, kao vid transporta, se uobičajeno koristi za velike pošiljke, koje zauzimaju ceo kamion ili barem blizu toga.
Sa FTL-om, vaš teret je jedini koji se nalazi u vozilu, tako da imate ekskluzivnost da ceo prostor popunite svojom robom.

Razlike između LTL i FTL

Najveća razlika između LTL i FTL opcije transporta, je u ekonomičnosti. Zbirni utovar je jeftinija opcija, jer samo plaćate prostor koji koristite .

Druga ključna razlika je tranzitno vreme. Ako koristite opciju punog utovara, Vaša roba je jedina na vozilu, ruta je unapred isplanirana, te je i vreme transporta brže i veoma predvidljivo.

Kod zbirnih tovara, vozilo se zaustavlja na više lokacija, što znači da će i vreme preuzimanja i isporuke zahtevati veću fleksibilnost sa Vaše strane.

Ukoliko se odlučite za pun utovar, pošiljalac će utovariti vašu robu na mestu utovara, i ista će se istovariti na mestu isporuke.
Kod zbirnih utovara, morate računati na povećanu manipulaciju robom, skladištenja, te korišćenje više vidova transporta. Imajte ovo na umu, ukoliko je Vaš teret osetljiv ili lomljiv.

LTL vs FTL

Ne postoje čvrsta i tačna pravila kojih se moramo pridržavati, ali navodimo nekoliko smernica, koje Vam mogu pomoći da se odlučite za vid transporta koji najbolje može odgovarati Vašim potrebama.

LTL opciju ćete izabrati ako:
✔ transportujete manju količinu robe
✔ fleksibilni ste u pogledu vremena preuzimanja i isporuke
✔ vaša roba nije naročito osetljiva
✔ ne postoje posebni zahtevi u pogledu utovara i istovara.

FTL opciju transporta ćete izabrati ako:
✔ transportujete veću količinu robe
✔ potrebni su Vam čvrsti datumi isporuke i preuzimanja
✔ imate osetljivu ili lomljivu robu
✔ ne želite dodatnu manipulaciju robom
✔ transportujete skupocenu robu.

Konačna odluka između FTL i LTL isporuke zavisiće od troškova, vremena i zahteva za rukovanjem vašom pošiljkom. U mnogim slučajevima, LTL će pružiti jeftiniju opciju za manje terete, ali ako je Vaš teret težak za svoju veličinu, nepravilnog oblika ili zauzima više od polovine tereta kamiona, ima smisla dobiti cene za obe opcije. Ponekad je preporučljivo koristiti FTL, čak i kada Vaša roba ne popunjava ceo prostor u vozilu.

Ako Vam je potreban transport kontaktirajte nas (putem našeg email cargo@cargo.rs ili pozivom na 011 44 19 444)!

Autor:
Mirjana Stevanović, dipl. ekonomista

Organizujemo redovan prevoz Vaše robe iz/prema Grčkoj i Kipru.
Obratite nam se : info@CargoTransportConsulting.com


LEAVE A REPLY

Your email address will not be published.

*

Translate »