LTL-zbirni transport robe

LTL-zbirni transport robe

Ovaj post sadrži neke od ključnih činjenica o LTL transportu (Less-than-TruckLoad => prevoz manjih pošiljaka u grupnom transportu pošiljaka), sa kojima trebate biti upoznati ukoliko planirate uvoz ili izvoz komercijalne robe.

Он одговара на питања као што су:

  • Šta je LTL transport?
  • Čemu, odnosno kome je namenjen?
  • Kako, tj. kada se može očekivati isporuka robe?
  • Kako obračunati cenu LTL transporta?

Uz odgovore na ova pitanja, moći ćete da procenite da li je LTL drumski transport najbolja opcija za Vašu robu u poređenju sa FTL transportom.

ŠTA JE LTL?

U skladu sa gore navedenim u uvodu, može se zaključiti da LTL transport posebno ima smisla kod manjih pošiljki.

S obzirom na to da je utovarni prostor kamiona 13,6m (ili više), a Vaša roba zauzima manje prostora od toga, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za zbirni transport robe (sem ukoliko iz opravdanih razloga ne koristite skuplju varijantu transporta).

Najjednostavniji način da organizujete LTL transport jeste da angažujete špeditera. Mi Vam možemo pomoći u tome na jednostavan i brz način.

Možete odmah dobiti on-line ponudu, na osnovu Vašeg upita. Mi ćemo Vam pomoći da proverite da li je dokumentacija u redu, što posebno može biti korisno ukoliko je ovo Vaša prva međunarodna pošiljka. Takođe Vam i savetodavno stojimo na raspolaganju kako bismo našli najefikasniji i za Vas najekonomičniji način transporta robe.

KAKO DA ORGANIZUJETE TRANSPORT VAŠE ROBE?

Kakva god da je Vaša odluka, prilikom odabira kompanije koja će obaviti zbirni transport, imajte na umu da postavite sledeća pitanja:

  • Da li se vozni park, odnosno vozilo koje će se koristiti u transportu, kao i tovarni prostor redovno servisiraju?
  • Da li postoji opcija usluge transporta “od vrata do vrata” (odnosno od pošiljaoca do primaoca), ukoliko Vam je ista potrebna?
  • Takođe, zamolite za reference postojećih klijenata sa kojima organizator transporta ima saradnju
  • Da li postoji mogućnost organizacije carinjenja Vaše robe

Najbolji LTL špediteri mogu potvrdno odgovoriti na sva gore navedena pitanja i mogu se brinuti o Vašoj pošiljci tokom čitavog putovanja.

Takođe je važno pitati o strukturi cena koje primenjuje Vaš špediter, ali prvo, možda ćete želeti da se upoznate sa osnovama kako funkcionišu LTL teretne tarife.

ODREĐIVANJE CENA LTL TRANSPORTA

Pošto će Vaša LTL pošiljka podeliti utovarni prostor kamiona sa teretima koji pripadaju i drugim klijentima, obračun cena može biti složeniji nego za pune utovare.

Kao prvo, postoji više učesnika koji su uključeni u transportu. Drugo, transportne, odnosno špediterske kompanije moraju izračunati cenu za svakog korisnika na pošten i dosledan način.

Cena zbirnog transporta zavisi od više faktora, prvenstveno uključujući:

  • Vrstu dobara koja se prevozi,
  • Dimenzije Vaše pošiljke (širina, dužina i visina),
  • Destinaciju gde se roba prevozi, kao i
  • Zapreminu i težinu robe

U većini slučajeva, količina robe koja čini Vašu pošiljku će odrediti cenu LTL drumskog transporta.

Ponekada mogu nastati dodatni troškovi prevoza od pošiljaoca do skladišnog prostora, i od skladišta do primaoca, odnosno krajnjeg korisnika.

U cenu transporta mogu biti uključene i druge naknade, kao što su naknade za dokumentaciju.

KLJUČNE KARAKTERISTIKE LTL TRANSPORTA

Pored odabira pravog partnera koji će upravljati Vašom zbirnom pošiljkom, treba imati u vidu i druge elemente pre nego odlučite da li ovaj vid transprta najviše odgovara Vašim potrebama i to:

  • Tranzitno vreme

LTL transport uobičajno traje nešto duže u odnosu na FTL. Prilikom zbirnog transprta, računajte da dodate između 3 i 7 dana više u odnosu na uobičajno tranzitno vreme i to iz sledećih razloga:

  1. Možda će Vaša roba prvo biti uskladištena u magacinski prostor, kako bi se iskombinovala sa ostalim pošiljkama, koje će biti transportovane istim prevoznim sredstvom.
  2. Nakon nekoliko dana u magacinu, Vaša roba će biti utovarena sa ostalim pošiljkama.
  3. Po dolasku na mesto odredišta, možda Vaša roba bude skladištena u carinski magacin, kako bi se obavio postupak carinjenja, a tek nakon toga bude upućena na prevoz do krajnjeg korisnika.
  4. Takođe, imajte na umu da na tranzitno vreme utiču i drugi fakrtori kao što su: gustina saobraćaja na ruti, zabrane prolaska, te zastoji na graničnim prelazima…
  • Deljenje odgovornosti

Kada izaberete LTL transport robe, zapamtite da svi korisnici dele odgovornost za bezbedan tranzit tereta. Ovo je jako važno razumeti, jer će bilo kakva neslaganja u dokumentaciji rezultirati zadržavanjem kamiona, što će uticati da period dostave svih pošiljki bude duži u odnosu na planirano.

  • Važnost pakovanja

S obzirom na to da će Vaša roba deliti utovarni prostor sa ostalim robama u vozilu, te će možda postojati mogućnost pretovara robe u carinsko skladište ili magacin, posebno vodite računa o tome kako pakujete pošiljku.

Adekvatnim pakovanjem štitite svoju robu kako ne bi došlo do kvarova i lomova. Takođe možete razmotriti i opciju dodatnog osiguranja Vaše robe kako biste izbegli sve rizike.

DODATNE ČINJENICE O LTL TRANSPORTU ROBE

Ovde smo podelili neke od osnovnih informacija o zbirnom drumskom transportu kao opciji prevoza. Ipak, ima još dosta činjenica koje ćete saznati i naučiti posebno od dobrih špeditera koji će Vas voditi kroz čitav proces.

Mi pomažemo svojim klijentima da odluče kako da transportuju svoju robu na ekonomičan način, upoređujući troškove dostave zbrinog sa drugim vidovima transporta.

Ovo je važno, jer ponekad najjeftinija opcija – ili čak i najbrža – nije uvek ona koju očekujete.


Da biste saznali više o našim LTL uslugama, ili da biste dobili ponudu, kontaktirajte naš tim. Biće nam zadovoljstvo da sarađujemo sa Vama i izađemo u susret Vašim potrebama.


Dipl. ekonomista Stvanović Mirjana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *