Šta treba da znate o transportu viljuškara?

Šta treba da znate o transportu viljuškara?

Viljuškari su jedan od najčešćih komada teške opreme. Potrebni cu većini industrija što potrebu za njima čini još većom.

Zbog velike potražnje za viljuškarima, postoji i potreba za uslugama transporta. Slanje viljuškara je rizičan posao, ali ništa sa čime profesionalci ne mogu da se snađu.

Ukoliko imate viljuškar koji želite transportovati, u nastavku teksta su saveti koji mogu pomoći da se ovaj poduhvat obavi na najbolji način.

1.Izbor pravog saradnika

Prilikom odabira pravog partnera koji će organizovati trasport Vaše, u ovom slučaju zahtevne pošiljke, proverite dobro kome ćete ukazati svoje poverenje.

Iskustvo i stručnost igraju ključnu ulogu. Za ovaj poduhvat birajte samo najbolje!

2. Izbor adekvatnog transportnog vozila i rute

Skladno dimenzijama viljuškara koji želite transportovati, Vaš zastupnik u ovom poslu će Vam predložiti najbolju opciju, kao i rutu za transport. Zato morate imati tačne dimenzije i težinu viljuškara. Transportna i vučna vozila moraju biti odgovarajuće veličine i kapaciteta za ukupnu masu mašine i priključka koji se prevozi.

Svaka država ima propise zasnovane na bruto težini vozila . Opterećenja se razlikuje po državama, pa je neophodno unapred proveriti zakone i propise u vezi sa težinom, širinom, dužinom i visinom tereta za transport mašine na javnim putevima, mostovima, autoputevima za sve države koje su na ruti, kako ne bi došlo do neprijatnosti i dodatnih troškova ili kazni.

3. Smernice za utovar/istovar i transport viljuškara

  • Transportno vozilo i viljuškar trebaju biti osigurani pre utovara.
  • Trebalo bi da imate osiguranje za celu vrednost viljuškara tokom njegovog transporta.
  • Pre utovara, neophodno je izvršiti proveru da li je viljuškar u dobrom stanju (ovo se posebno odnosi na polovne viljuškare).
  • Viljuškar treba biti utovaren (odnosno u prikolici vožen) unazad, kako bi njegove viljuške bile okrenute suprotno od vozača transportnog vozila (u slučaju nezgode, ovo bi sprečilo teške povrede).
  • Viljuškar treba biti dobro centriran na vozilu. Nepravilna ravnoteža težine povećava vuču transportnog vozila i habanje guma.Najbolji način da se utvrdi da li je teret pravilno raspoređen je da se vidi ogibljenje vozila čime se utrvrđuje da je uravnotežen.
  • Dovod goriva treba biti isključen-treba osigurati da je rezervoar obezbeđen, te da gorivo ne može da iscuri tokom transporta.
  • Nakon utovara točkovi viljuškara trebaju biti ukočeni, odnosno bezbedan transport viljuškara podrazumeva da: dok su prikolica i oprema za kretanje viljuškara u tranzitu, sam viljuškar treba da bude siguran i nepokretan
  • Za sigurnost najbolje je koristiti lance i dodatke. Viljuškar treba biti učvršćen lancima i prirubnicama, a oni pričvršćeni na ivice kamiona, i trebaju biti dobro zategnuti.

4. Koliko će koštati transport viljuškara

Postoji nekoliko različitih faktora koji utiču na cenu isporuke viljuškara, kao što su:

  • veličina i dimenzije – transport većeg viljuškara koštaće više, s obzirom na gabarit, što donekle otežava i uslove tokom procesa otpreme. Transport manjih viljuškara je obično jeftiniji, posebno ako postoji mogućnost slanja više viljuškara ili mogućnost kombinovanja sa drugom robom.
  • ukupna težina – težina Vašeg viljuškara je jedan od najvećih faktora koji određuju troškove transporta. Teži viljuškari će u većini slučajeva biti skuplji, dok će transport manjih, lakših viljuškara biti jeftiniji.
  • transportna udaljenost -takođe predstavlja jedan od bitnih faktora prilikom određivanja cene.
  • rokovi slanja – hitna isporuka izazvaće dodatne troškove. Zato planirajte na vreme. Ukoliko postoji mogućnost, razmislite o opciji da se Vaš viljuškar preveze kao zbirna pošiljka. Time ćete dodatno uštedeti.

5. Kako profesionalci transportuju viljuškar

Sa ponosom možemo reći da imamo relevantno, višegodišnje iskustvo u transportu industrijskih i poljoprivrednih mašina. U prilog tome govore pozitivna iskustva naših klijenata. U nastavku su neke od fotografija nedavno uspešno transportovanog viljuškara, jer slike govore više od reči.


Ukoliko i Vi imate potrebu za transport robe-KONTAKTIRAJTE NAS, imamo iskustva da izađemo u susret i organizjemo transport zahtevne robe.


Dipl. ekonomista Stevanović Mirjana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *