EORI Broj: Vaš ključ za bezbednu i efikasnu trgovinu sa EU

EORI Broj: Vaš ključ za bezbednu i efikasnu trgovinu sa EU

Ukoliko ste učesnik u međunarodnoj razmeni sa EU, u nastavku ovog članka Vam donosimo šta sve trebate znati o EORI broju.

Pojam i značenje EORI broja

EORI broj (Economic Operator Registration and Identification – EORI) je sistem identifikacije i registracije koji je uveden u Evropskoj uniji 2009. godine. Ovaj sistem ima značajnu ulogu u olakšavanju trgovine između članica EU i kontrolisanju protoka robe preko njenih granica. Sama skraćenica EORI označava “Economic Operator Registration and Identification,” što se može prevesti kao Registracija i Identifikacija Ekonomskih Operatora.

Zašto je EORI broj važan?

EORI broj je od suštinskog značaja za sve privredne subjekte koji se bave uvozom, izvozom ili trgovinom sa članicama EU. Ovaj broj je neophodan za sledeće svrhe:

  • Carinjenje i kontrola robe: EORI broj omogućava carinskim vlastima precizno praćenje i identifikaciju svih poslovnih subjekata uključenih u trgovinu sa EU. Bez ovog broja, teško je ili čak nemoguće izvesti ili uvesti robu.
  • Statistički i poreski razlozi: EORI broj se takođe koristi u statističke svrhe i za praćenje plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV). Pomaže državama članicama da bolje razumeju tokove trgovine i prikupljaju odgovarajuće poreze.
  • Sigurnost i bezbednost: EORI broj igra ključnu ulogu u zaštiti sigurnosti EU i sprečavanju ilegalnih aktivnosti. Omogućava brzu identifikaciju trgovaca koji se bave prekograničnom trgovinom.

 

Kako proveriti validnost eori broja?

Svaka ozbiljna trgovina zahteva preciznost i pouzdanost, a EORI broj je ključni element koji osigurava da se vaši poslovni odnosi sa zemljama članicama EU odvijaju bez poteškoća. Pre svakog carinjenja ili trgovinske transakcije, proverite da li vaš poslovni partner iz EU poseduje važeći EORI broj. To će vam uštedeti vreme, smanjiti rizik od zastoja u transportu robe i omogućiti nesmetano poslovanje.

Na sledećem linku možete jednostavno proveriti validnost EORI broja vašeg poslovnog partnera u EU:LINK

_________________________________________________________________________________

Za sva pitanja i savete- stojimo Vam na raspolaganju! Kontaktirajte nas!

_________________________________________________________________________________

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *