3PL-Third Party Logistics Provider -Šta je 3PL logistika i kome je namenjena?

3PL-Third Party Logistics Provider -Šta je 3PL logistika i kome je namenjena?

Globalno tržište neprestano raste. Standardi i zahtevi koji prate razvoj i rast tržišta su sve veći i oštriji, i podjednako se odnose na sve aspekte poslovanja.

Bilo da ste proizvođač, trgovac ili uvoznik robe, znate i sami koliko je teško uspeti, a još teže održati se na tržištu.

Uz kvalitet, kao nužnu referencu, treba ispratiti i sijaset drugih zahteva, propisa, pravila, normi… Ujedno treba brinuti da celokupni proces funkcioniše kao “satni mehanizam”, što je jedini način da na tržištu zadržite i unapredite svoju poziciju.

Kako funkcioniše transport Vaše robe? Jedan je od jako bitnih segmenta u lancu snabdevanja. Svako nepoštovanje dogovora košta, bilo da je to nezadovoljan klijent, penali ili trajni gubitak saradnika. Ulog je svakako veliki.

U slučaju da razmišljate da ovaj deo Vašeg poslovanja prepustite nezavisnom dobavljaču logistike trebate dobro razumeti šta tačno nudi 3PL i kako funkcioniše pre nego donesete odluku.

Šta je 3PL logistika?

“Third Party Logistics Provider”– znači nezavisni dobavljač logistike. 3PL je kada firma preusmeri svoje elemente distribucije, skladištenja i ispunjenja obaveza na treće lice.

Kompanije koje su specijalizovane za 3PL pružaju potpune integrisane logističke usluge koje se mogu prilagoditi zavisno od potreba i zahteva kupaca. To znači da možete koristiti 3PL za pružanje pojedinačnih usluga ili čitavog paketa logističkih usluga.

Tako biste, na primer, mogli da koristite 3PL za usluge skladištenja robe, ali biste ih mogli koristiti i za bilo koju uslugu kao što su: koordinacija sa Vašim kupcem, distribucija robe, carinsko posredovanje, te logistički softver (podrazumeva analitiku i praćenje Vaše robe). Korišćenjem paketa logističkih usluga, u svakom momentu možete znati gde se nalazi Vaša roba i u kom je statusu.

Koje su primarne usluge 3PL logistike?

  • Transport i distribucija robe

3PL će organizovati transport i distribuciju Vaše robe, u dogovoru sa Vama, i po Vas najpovoljnijom metodom. To uključuje LTL (za manje pošiljke) i FTL (za pune utovare). Mi u Cargo Transport Consulting grupaciji pružamo usluge drumskog teretnog prevoza koristeći podjednako LTL i FTL. Usko smo specijalizovani za transporte iz zemalja bivše Jugoslavije ka Grčkoj i obrnuto, takođe Vas možemo usužiti ukoliko se Vaše transportne potrebe odnose na tržište Turske, Poljske, Češke, Slovačke, Bosne…

Efikasno i stručno organizujemo zbirne transporte, pune utovare, transport kombi vozilima, hladnjačama i velikim kamionima. Naš tim nadgleda svaki aspekt Vaše pošiljke i prati svaku fazu kako biste u svakom momentu imali tačnu i blagovremenu informaciju o statusu Vaše robe.

Ova usluga još podrazumeva i rezervaciju tereta. U praksi, ukoliko na primer  Vaš dobavljač u Grčkoj, rado ćemo iskomunicirati sa njim (na njegovom maternjem jeziku), rezervisati teret za Vas, te organizovati najbolji termin preuzimanja robe.

3PL znači i određivanje najpovoljnijeg načina transporta (u skladu sa Vašim potrebama), te planiranje adekvatne transportne rute, internetsko praćenje, dokaz o isporuci, pripremu i kontrolu transportne dokumentacije, organizaciju carinjenja, po potrebi i pakovanje robe,odnosno čitav sijaset zadataka sa ciljem da Vaša pošiljka nesmetano i bezbedno stigne da odredište. Istovremeno, Vi ćete biti blagovremeno izveštavani o svim koracima.

  • Špedicija

3PL može da se pobrine za sve špediterske poslove, pojednostavljujući i usmeravajući postupak što je više moguće. Špediteri (stručne agencije za organizaciju transporta) rade sa raznim dobavljačima-prevoznicima, i koriste različite tipove transporta, takođe se bave svim pitanjima logistike i dokumentacije kako bi osigurali da roba nesmetano i efikasno stigne do krajnjeg odredišta. Pomoći će Vam u realizaciji Vaših zahteva i identifikovanju najboljih opcija.

  • Skladištenje

3PL nudi asortiman magacinskih usluga i skladišta.

To uključuje: istovar, paletizaciju, skladištenje, distribuciju, te usluge preuzimanja i pakovanja, kao i usluge sa dodatom vrednošću kao što su: deklarisanje, etiketiranje, prepakivanje i kontrola kvaliteta.

Inovativni softver za upravljanje skladištem omogućava kupcima pristup u realnom vremenu nivoima zaliha i detaljima porudžbina.

Prednosti rada sa 3PL dobavljačem

Rad sa 3PL može Vam pomoći da bolje organizujete svoje lance snabdevanja, ujedno štedeći vreme i novac, i omogućiti Vam da se usredsredite na esencijalne faze Vašeg poslovanja.

Radeći sa iskusnim trećim stranama, dobićete pouzdanog savetnika koji je stručnjak u svojoj oblasti i koji će vredno raditi kako bi Vam pružio podršku u pronalaženju najboljih rešenja za Vaše zahteve. Štaviše, 3PL Vam omogućava da prilagodite svoje zahteve ponude i tražnje, pružajući Vam mogućnost da na brz i fleksibilan način odgovorite potrebama tržišta.


Gde mogu da pronađem više informacija o 3PL uslugama?

Odaberite najbolje u svom poslu. Neka Vaš 3PL dobavljač bude Vaš pouzdan saradnik. KONTAKTIRAJTE NAS i dozvolite nam da postanemo deo Vašeg “satnog mehanizma” i zajedničkom saradnjom unapredimo Vaše poslovanje, i ujedno Vas relaksiramo tereta.


Dipl. ekonomista Stevanović Mirjana 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *