10 stvari koje trebate znati ukoliko sarađujete sa Grčkom

10 stvari koje trebate znati ukoliko sarađujete sa Grčkom

 

 

  1. Postoje periodi kada je transport roba iz Grčke skup. To su periodi izvoza sezonskog voća, i to sledeći meseci: decembar, januar i februar (kada je aktuelan izvoz pomorandži i mandarina), kao i deo juna i jula (kada se iz Grčke izvozi lubenica). U istom periodu, transport prema Grčkoj je ekonomski povoljniji.
  2. Transportne firme su u obavezi da poseduju Dozvole za prevoz tereta u drumskom saobraćaju sa Grčkom koje izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Republici Srbiji, kao i Ministarsvo saobraćaja Republike Grčke.
  3. U poslednje vreme, praksa je pokazala da se kontingent raspoloživih dozvola skoro u potpunosti potroši do oktobra meseca, što smanjuje raspoloživost voznog parka teretnih vozila krajem godine, te za posledicu ima povećane cene transporta.
  4. Prosečno tranzitno vreme za transport pošiljki izmedu Grčke i Srbije je 1-3 dana za kompletne, FTL tovare, dok je za prevoz zbirnih pošiljki vreme tranzitiranja 3-6 dana.
  5. Transport zbirnih pošiljki iz Grčke prema Srbiji je uglavnom razvijen, što nije slučaj za zbirne pošiljke iz Srbije ka Grčkoj. Ovaj fenomen rezultira time da cena transporta zbirnih pošiljki iz Grčke bude povoljnija od izvoza robe za Grčku.
  6. Prilikom transporta tereta iz Grčke ka Srbiji, na izvoznim carinama ne plombiraju teretna vozila, što omogućava lakšu organizaciju zbirnih pošiljki iz Grčke. To nije slučaj i sa Srbijom. U Srbji se na izvoznim carinama uglavnom postavljaju plombe i lokatori na teretna vozila što znatno otežava i usporava organizaciju zbirnih pošiljki.
  7. Za hitne i manje pošiljke preporučujemo prevoz kombi vozilima.
  8. Za transport između Srbije i Grčke, tranzitna zemlja je uglavnom Severna Makedonija. Prilikom transporta osetljivih roba (kao što su: prehrabmene robe, ADR i slično) potrebne su posebne dozvole za tranzit, što istovremeno povećava i troškove i vreme. Ako se proceni da je izdavanje posebnih dozvola za transport ovakve robe mnogo komplikovano-preopurčljivija zemlja tranzita je Bugarska.
  9. Iz Grčke se često prevozi roba koja zahteva poseban temperaturni režim (povrće, voće, sladoled…). Ukoliko transportujete takvu robu, ona se uglavnom prevozi samo putem FLT prevoza, odnosno unajmljivanjem celog vozila.
  10. Сем божићних, новогодишњих и ускршњих празника, у Грчкој врло важан празник је 15.Августа када је већина фирми затворена на око 7-10 дана, па је препоручљиво у том периоду избегавати слање или преузимање робе из Грчке.

Mi možemo naći optimalno rešenje za transport vaše robe ka Grčkoj, odnosno iz Grčke.


KONTAKTIRAJE NAS


Dipl. ekonomista Stevanović Mirjana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *